5 výhod plošných sálavých systémov: Prečo sa naozaj oplatí podlahovka?

Plošné sálavé systémy, taktiež nazývané nízkoteplotné sálavé systémy,  sa tešia vysokej popularite – a nie je to náhodou. Spája sa s nimi viacero výhod, ktorými dokážu presvedčiť o svojej efektívnosti a spoľahlivosti.


1. Dlhá a bezproblémová životnosť

S podlahovkou a ostatnými plošnými sálavými systémami sa viaže strach, čo v prípade poruchy. Katastrofických scenárov, v ktorých je potrebné prerobiť celú podlahu či robiť rozsiahle zásahy do stien sa však nemusíte obávať. Plošné sálavé systémy sú maximálne spoľahlivé. Nepotrebujú žiadnu údržbu a bez zásahov vydržia ukryté pod povrchom celé generácie.

2. Estetika a design miestnosti

V prípade vykurovania radiátormi s nimi musíte rátať pri každej úvahe o tom, ako bude váš vysnený domov vyzerať. Nemôžete ich presunúť a tiež by ste ich nemali schovať za nábytok. Pri plošných sálavých systémoch tento problém odpadá. Sú bezpečne ukryté pod podlahou, stenou alebo stropom a design vášho domova tak nič neruší.

Gabotherm® predstavuje najvyšší štandard v oblasti nízkoteplotných sálavých systémov. 

3. Zdravé vnútorné prostredie

Vykurovanie veľkými plochami prináša aj množstvo výhod pre vaše zdravie. Teplo sa uvoľňuje postupnejšie a pomalšie, vďaka čomu prirodzenejšie vplýva na ľudský organizmus. Navyše tak nedochádza k víreniu vzduchu a spolu s ním prachových čiastočiek. Tým, že sú vyhrievané podlahy alebo steny sa tiež v domácnosti nevysušuje natoľko vzduch a tak je ľahšie udržiavaná optimálna vlhkosť.

4. Viac tepla pri nižšej teplote

Teplovodné potrubie je nainštalované vo vašej podlahe, stene alebo strope tak, aby zabezpečilo rýchle vyhriatie miestnosti aj pri nižšej teplote výhrevnej vody. Môže za to hustá sieť potrubia, ktorá postupne nahreje celú plochu, od ktorej sa šíri teplo ďalej do zvyšku miestnosti. V porovnaní s radiátormi, ktoré potrebujú dosiahnuť vysokú teplotu aby efektívne zohrali celú miestnosť, je tak potrebné vyhrievať vykurovaciu vodu výrazne menej. Vďaka čomu dokážete výrazne ušetriť na vykurovacích nákladoch.

5. Náhrada klimatizácie

Podlahovka, stenovka alebo stropovka nie sú vhodné len na vyhrievanie miestností. Dokážu ich efektívne aj schladiť. Aby ste mohli vaše teplovodné sálavé systémy využívať naozaj po celý rok, je potrebné ich napojenie na tepelné čerpadlo. Práve vďaka nemu si môžete v zime užívať príjemné teplo a v lete príjemný chládok.

ĎALŠIE ČLÁNKY

Mohlo by vás zaujímať: